Sådan udredes du korrekt for PCOS

Al behandling af PCOS starter med en korrekt udredning. Det starter ved lægen. Når du er udredt, skal du finde ud af hvilken type PCOS du har – dette er ikke noget lægerne arbejder med, men noget jeg som behandler anbefaler. Du kan finde din type her.

Først og fremmest så er mange ikke udredt korrekt ift PCOS.  

Desværre kan det glippe selv for fagpersoner at kendeforskel på PCO og PCOS. Her snakker vi om PCOS – altså polycystisk ovarie syndrom, som er et samlet syndrom, hvor blodprøver Det skyldes at PCOS er en samling af symptomer, og at det sker meget forskelligt ud fra person til person.

 Ting der skal være udelukket:  

 • Lav stofskifte. Du skal som minimum have målt TSH, men også gerne antiTPO og frit t3 og frit t4. Det er ikke sådan man hvis man har tydelig tegn på PCOS, så skal man ikke udlukke lavt stofskifte. Også symptomerne på androgent overskud (akne, hårvækst mv.) kan opstå ved lavt stofskifte.  
 • Hypothalamisk amenorhea (altså udebleven menstruation fordi signaler i hjernen hæmmes). Dette kan opstå ved overtræning, spise forstyrrelse, slankekure og for lavt indtag af kulhydrater.  

Der er forskel på PCOS og PCO:  

Desværre kan selv lægerne tager fejl og blande det sammen. Men PCO kan være, er det ikke altid, en del af PCOS. PCO står for polycystiske ovarier, og er et af de tre kriteriere for PCOS. Du skal have 2 ud af 3 af kriterieren for at få diagnosen.  

 • Udebleven menstruation eller uregelmæssig 
 • Tegn på androgent overskud (kaldet hirsutisme), når vi for mandlige træk pga hormonelle ubalancer, kan give akn,e hårvækst på kroppen og ansigtet samt hårtab på hovedet.  
 • Polycystiske ovarier set på en scanning.  
 • Husk at selvom du ikke har symptomer på androgent overskud, så kan dine blodprøver vise det – og det er nok. Du kan også have symptomerne uden at blodprøverne viser det, og dette er også nok for at opfylde dette kriterie. Det kan skyldes omdannelsen af testosteron.

Der er nogle blodprøver som kan være relevante:  

 • Insulinresistensblodprøver:
  • blodsukker (glukose), langtidsblodsukker (hb1ac) og insulin c-peptid for om man er insulinresistens –dette er for at afgøre behandlling, ikke for at stille diagnosen.  
 • Blodprøver for androgent overskud:  
  • SHBG (høj værdi  af testosteron i blodet, da det ikke er bundet) 
  • Androgener: den meste kendte er testosteron, men også DHEA (med og uden S) samt andostenion er relevante.  
 • AMH, “den nye måde” at vurdere PCO på. Men viser også ægreserven generelt, men kan være flask høj ved PCO på grund af ægblærerne i æggestokkene.
 • FSH/LH ratio eller bare LH. Nogle typer af PCOS har for høj LH værdi. LH er det lutheriniserende hormon, som skal kickstarte ægløsningen. Og hvis denne er konstant forhøjet så sker der ikke signalering om at start ægløsning og PCO OPSTÅR. Det er altså ikke kun værdien, men også udsvinget der er afgørende. Måles dag 4  i cyklus.  
 • Derudover progesteron (måles dag 19 i cyklus) for om du danner dette nok efter ægløsning, eller kan dette også give ubalancer. En lav progesteron er også en værdi der er vigtigt for at se om du overhovedet har ægløsning.  
 • også niveauer af østrogener kan måles.

Herudover er der nogle blodprøver der kan være relevant, ikke for diagnosen, men fordi det oftere er “skæve” ved kvinder med PCOS. Det er drejer sig især omkring kolesterol. Kolesterol samlet, HDL kolesterol, LDL kolesterol og triglycerid som er fedt i blodet.

Desværre kan tolkningen også volde problemer, så jeg anbefaler at blodprøver bliver taget og analyseret af en gynækolog der er vant til at arbejde med PCOS.

Jeg håber du kan bruge disse råd til at blive udredt korrekt hos din læge eller gynækolog

Kærligst Marlene

Husk du altid er velkommen på facebook i min facebookgruppe omkring PCOS hvor jeg også svarere på spørgsmål:

PCOS community
Kom og vær med på facebook

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.