Virkning af metformin og berberin på PCOS

berberin

Diabetes medicin til behandling af PCOS

Siden man fandt ud af, at der var en sammenhæng mellem insulinresistens, dannelsen af testosteron i æggestokkene og udvikling af PCOS, så har man forsøgt sig med metformin til behandling af PCOS.

Du kan se denne lille video omkring indvirkningen af insulinresistens på PCOS, hvis du vil forstå bedre, hvordan det hænger sammen. Men helt kort så påvirker insulinresistens kroppen således at glukose i blodet, der skal give os energi, er langsomt om at komme ind i cellen og dermed er længere tid i blodbanen. Dette påvirker enzymerne i æggestokkene og de begynder i højere grad at danne testosteron, og dette kan give os PCOS.

Der er ikke tale om at kroppen ikke kan lave insulin (som ved type 1 diabetes) men om at celleren er langsommere om at reagere på insulinen, og når cellen ikke “låses op” af insulin kan glukose, eller sukkeret om du vil, ikke komme ind i cellen og bruges som energi.

Det er det samme der sker ved type 2 diabetes. Dette kan opstå i sig selv pga overvægt, da der dannes nogle enzymer i fedtvævet, der øger insulinresistens, men det kan også også ske ud af genetik og meget mere.

Metformin er en diabetes type 2 medicin, der hjælper med at gøre cellerne mere modtagelige overfor insulin, så de lettere kan låses op og glukosen bliver fjernet hurtigere fra blodbanen og kommer i brug hurtigere.

Metformin er ikke en slankepille

Jeg møder faktisk en del ,som gerne vil have metformin, fordi de håber, det virker som en slags slankepille. Først og fremmest er metformin ikke et vidundermiddel, der hjælper dig med at tabe dig. Der findes nogle vilde historier om kvinder, der har tab sig utroligt meget på metformin, men i snit er taber man dog 3 kg – og dette er primært pga væske, der normalt vil være bundet til glukosen. (*)

Når man har insulinresistens vil ens indsats for at tabe sig ofte have svære kår. Selvom du kæmper og gør alt det rigtige arbejder insulinresistensen imod dig og gør det sværere at opnå et vægttab. Metformin hjælper med insulinresistensen og kan dermed forbedre dine vilkår og effekten af din indsats – men det virker ikke som en slankepille.

Dog vil jeg sige at nogen taber sig, og nogen også taber sig pga bivirkninger til metformin.

Ulempen ved metformin til behandling af PCOS

Metformin har en hel del bivirkninger. Det er meget forskellige hvor hurtigt lægerne trapper en behandling op, men den bør indledes gradvist, da der kan opstå stort ubehag.

Du kan opleve kvalme, opkast, diarre og mavesmerter og tab af appetit (dette kan selvfølgelig medvirke til et vægttab i sig selv). Du modvirker dette ved at trappe gradvist op i medicinen sammen med din læge.

Metformin kan ikke bruges af alle. Det er ikke alle med PCOS, der er insulinresistente, selvom det i mange år var opfattelsen. Hvis du ikke har insulinresistens, så virker metformin ikke på dig.

Hvordan finder du ud af, om du har insulinresistens?

Jeg er fortaler for, at symptomerne bør afgøre hvorvidt du har insulinresistens, da det kan være svært at måle. Derfor har jeg lavet denne test, der afgør hvilken type PCOS du har, og her et af parametrene de sikre symptomer på insulinresistens som:

  • Cravings efter søde sager
  • Følelsen af svimmelhed eller kvalme, når der går for længe imellem måltiderne
  • Irritabilitet når du bliver sulten (du bliver hangry – hungry – angry)
  • Du er altid sulten
  • Du tisser hyppigt
  • Hyperpigmentering af huden – ses som en mørk rand, nogle gange helt sort i hudens folder, fx i armhuler, nakke, mave mv.

Den bedste måde klinisk at finde ud af, om du er insulinresistent, er ved at lave en glukosebelastningstest. Dette gøres sjældent i Danmark ved kvinder med PCOS, men ville være den bedste test (dog ikke særlig lækker, da du skal drikke en hel del glukosevæske).

Man kan også bruge langtidsblodsukker, kaldet HbA1c, samt faste blodsukker til at vurdere om man har for højt blodsukker. Dog vil det ikke altid vise sig ved insulinresistens, og slet ikke hvis du endnu ikke har diabetes type 2, men “kun” nok insulinresistens til at have PCOS symptomer.

Derfor kan man bruge den blodprøve der hedder proinulin c-peptid. En værdi over 1500 indikere at man er insulinresistent og enten har eller nærmer sig diabetes type 2. Men niveauer over 750 kan stadig indikere, at du er insulinresistent i en grad, hvor det kan give dig symptomer, men ikke en grad som lægerne finder diagnosegivende. Jeg har set en del efterhånden med værdier på 750, 800 og 900 med mange symptomer på insulinresistens.

Det er sjældent lægen giver metformin ved disse værdier, men det betyder ikke der ikke er noget af gøre.

Berberin

Hvis du ikke har insulinresistens nok til at få metformin, eller du bare gerne vil prøve et alternativ, der ikke er medicin, så er berberin en god løsning *.

Berberin kosttilskud er lavet af ekstrakten af roden fra berberin planten og har meget forskning bag sig og har vist sig at være fortrinligt i forhold til insulinresistens.

Virkningen af berberin og metformin er den samme, berberin hjælper cellerne med at respondere på insulin. Nogle studier tyder på en lidt mildere effekt af berberin end metformin, men der er enighed om at berberin virker. Der er studeret en hel del i berberin og PCOS samt berberin og insulinresistens, og resultaterne er gode.

Der ses meget sjældent bivirkninger ved berberin, modsat metformin, men det er samme type bivirkninger du skal være opmærksom på.

Berberin fåes desværre ikke i Danmark, men er ganske nemt at få fat i, da det er godkendt som et sikkert kosttilskud af EU og derfor nærmest kun ikke sælges i Danmark.

Det fåes for eksempel gennem Sverige her.

NB Metformin og berberin bør ikke tages sammen!

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7028834/ (En af mange)

Du skal være opmærksom på, at den største årsag til, at kvinder ved en fejl får diagnosen PCOS, er, hvis de har lavt stofskifte. Du skal altid være sikker på, du ikke har lavt stofskifte, hvis du ikke kan tabe dig trods en indsats. Det kan du læse mere om her.

Rigtig god dag, og hvis du ikke allerede er i min PCOS facebookgruppe, så skynd dig derind så du kan lære mere.

Kærligst Marlene

PCOS community

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.