Virkning af metformin og berberin på PCOS

berberin

Diabetes medicin til behandling af PCOS

Siden man fandt ud af der var en sammenhæng mellem insulinresistens, dannelsen af testosterone i æggestokkene og udvikling af PCOS, så har man forsøgt sig med metformin til behandling af PCOS.

Du kan se denne lille video omkring indvirkningen af insulinresistens på PCOS, hvis du vil forstå bedre hvordan det hænger sammen. Men helt kort så påvirker insulinresistens kroppen således at glukose i blodet, der skal give os energi, er langsomt om at komme ind i cellen og dermed er længere tid i blodbanen. Dette påvirker enzymerne i æggestokkene og de begynder i højere grad at danne testosteron og dette kan give os PCOS.

Der er ikke tale om at kroppen ikke kan lave insulin (som ved type 1 diabetes) men om at celleren er langsommere om at reagere på insulinen, og når cellen ikke “låses op” af insulin kan glukose, eller sukkeret om du vil, ikke komme ind i cellen og bruges som energi.

Det er det samme der sker ved type 2 diabetes. Dette kan opstå i sig selv pga overvægt, da der dannesn ogle enzymer i fedtvæv der øger insulinresistens, men det kan også også ud af genetik og meget mere.

Metformin er et diabetes type 2 medicin der hjælper med at gøre cellerne mere modtagelige overfor insulin, så de lettere kan låses op og glukosen bliver fjernet hurtigere fra blodbanen og komme i brug hurtigere.

Metformin er ikke en slankepille

Jeg møder faktisk en del som gerne vil have metformin fordi de håber det virker som en slags slankepille. Først og fremmest er metformin ikke et vidundermiddel der hjælper dig med at tabe dig. Der findes nogle vilde historier om kvinder der har tab sig utroligt meget på metformin, men i snit er taber man dog 3 kg – og dette er primært pga væske der normalt vil være bundet til glukosen. (*)

Når man er insulinresistens vil ens indsat for at tabe sig ofte have svære kår. Selvom du kæmper og gør alt det rigtige arbejder insulinreistens imod dig og går det sværere at opnå et vægttab. Metformin hjælper med insulinresistensen og kan dermed forbedre dine vilkår og effekten af din indsats – men det virker ikke som en slankepille.

Dog vil jeg sige at nogen taber sig, og nogen også taber sig pga bivirkninger til metformin.

Ulempen med metformin behandling af PCOS

Metformin har en hel del bivirkninger. Det er meget forskellige hvor hurtigt lægerne trapper en behandling op, men den bør indledes gradvist, da der kan opstå stort ubehag.

Du kan opleve kvalme, opkast, diarre og mavesmerter og tab af appetit (dette kan selvfølgelig medvirke til et vægttab i sig selv). Du modvirker dette ved at trappe op i medicinen sammen med din læge.

Metformin kan ikke bruges af alle. Det er ikke alle med PCOS der er insulinresistente, selvom det i mange år var opfattelsen. Hvis du ikke er insulinresistens så virker metformin ikke på dig.

Hvordan finder du ud af om du er insulinresistent?

Jeg er fortaler for at symptomerne bør afgøre om hvor vidt du er inuslinresuistent, da det kan være svært at måle. Derfor har ejg lavet denne test der afgøre hvilken type PCOS man har, og her en af parametrene de sikre symptomerne på insulinresistens som:

Cravings efter sødt

Følelsen af svimmelhed eller kvalme når der går for længe imellem måltiderne

Irritibilitet når du bliver sulten (du bliver hangry – hungry – angry)

Du er altid sulten

Du tisser hyppigt

Hyperpigmentering af huden – ses som en mørk rand, nogle gange helt sot i huden folder, fx i armhuler, nakke, mave mv.

Den bedste måde klinisk at finde ud af om du er insulinresistent er ved at lave en glukosebelastningstest. Dette gøres sjældent i Danmark ved kvinder med PCOS, men ville være den bedste test (dog ikke særlig lækker, da du skal drikke en hel del glukosevæske).

Man kan også bruge langtidsblodsukker, kaldet HbA1c, samt faste blodsukker til at vurdere om man har for højt blodsukker. Dog vil det ikke altid vise sig ved insulinresistens og slet ikke hvis du endnu ikke har diabetes type 2, men “kun” nok insulinresistens til at have PCOS symptomer.

Derfor kan man bruges den blodprøve der hedder proinulin c-peptid. En værdi over 1500 indikere at man er insulinreistens og enten har eller nærmere sig diabetes type 2. Men niveauer over 750 kan stadig indikere at du er insulinresistens i en grad hvor det kan give dig symptomer, men ikke en grad som lægerne finder diagnosegivende. Jeg har set en del efterhånden med værdier på 750, 800 og 900 med mange symptomer på insulinresistens.

Det er sjældent lægen giver metformin ved disse værdier, men det betyder ikke der ikke er noget af gøre.

Berberin

Hvis du ikke er insulinresistens nok til at få metformin eller du bare gerne vil prøve ikke alternativ der ikke er medicin, så er berberin en god løsning *.

Berberin kosttilskud er lavet af ekstrakten af roden fra berberin planten og har meget forskning bag sig og har vist sig at være fortrineligt i forhold til insulinresistens.

Virkning bag berberin og metformin er den samme, berberin hjælper cellerne med at respondere på insulin. Nogle studier typer på en lidt mildere effekt af berberin en metformin, men der er enighed om at berberin virker. Der er studeret en hel del i berberin og PCOS samt berberin og insulinresistens, og resultaterne er gode.

Der ses meget sjældent bivirkninger ved berberin, modsat metformin, men det er samme type bivirkninger du skal være opmærksom på.

Berberin fåes desværre ikke at Danmark, men er ganske nemt at få fat i, da det er godkendt som et sikker kosttilskud af EU og derfor nærmest kun ikke sælges i Danmark.

Det fåes for eksempel gennem Sverige her.

NB Metformin og berberin bør ikke tages sammen!

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7028834/ (En af mange)

Du skal være opmærksom på at den største årsag til at kvinder ved en fejl for diagnosen PCOS er hvis de har lavt stofskifte. Du skal altid være sikker på du ikke har lavt stofskifte hvis du ikke kan tabe dig trods en indsats. Det kan du læse mere om her.

Rigtig god dag, og hvis du ikke allerede er i min PCOS facebookgruppe, så skynd dig derind så du kan lære mere.

Kærligst Marlene

PCOS community

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.